Náš přístup

Kvalita vína pro nás nekončí pouhým vytvořením jakési kvantitativní a kvalitativní šablony, ve které se vína pohybují. Kvalitu chápeme jako obsahový prostředek daného vína, které nám připraví zážitek po stránce emocí, koncert široké škály vůní a chutí, které vznikly přirozenou cestou.

Vinice udržujeme ve zdravém stavu bez použití systémových chemických prostředků, herbicidů a pesticidů. Používáme zejména postřiky na biologické bázi jako je vodní sklo, „prášek do pečiva“ či výluhy z rostlin (přeslička). Hnojivo je organické a minerální.

Vinice jsou celoplošně ozeleněny přirozenou bylinnou vegetací dané lokality (či sezonním výsevem) a menší část vinic je ozeleněna pouze ob řádek. Vinné keře na středním vedení jsou řezány na 1 vodorovný tažeň se záložním čípkem. Práce s révou probíhá ručně a úrodnost je regulována pod 40 hl/ha. Při určení zralosti hroznů bereme cukernatost jako jeden z více ukazatelů skutečné vyzrálosti hroznu neboť stejně důležitý je obsah a poměr kyselin, taninů a aromatických látek.

Víno se snažíme „nevyrábět“, ale spíše mu v jeho tvorbě pomáhat. Víno při výchově lehce usměrňujeme opakovaným stáčením či případným promícháním kvasnic (je-li potřeba) tak, aby nebyla potlačena odlišnost ročníku a původu z určité tratě. Kyslík vínu nezakazujeme a nečiníme z něj nepřítele. Naopak učíme víno, že v určitém množství je prospěšný. Vše je však otázka nenásilné komunikace s vínem.

Adaptace vína v prostředí vzduchu předesílá dobrou životaschopnost v procesu zrání a následného stárnutí vína. Pro víno, ostatně stejně jako pro lidi, neexistuje život bez kyslíku.

Vína kvasí bez řízení kvasné teploty na vlastních kvasinkách z vinice a dlouhodobě zrají v dřevěných (225 l, 480 l a 1000 l) sudech na jemných kalech za občasného míchání 5 – 24 měsíců. U vín je přirozeně odbourána nestabilní kyselina jablečná.

Konzervaci oxidem siřičitým (pálením plátkové síry) používáme až před lahvováním, a nebo u některých vín vůbec. Vína nefiltrujeme a nebo u mladých vín pouze hrubým filtrem na zachycení mechanických nečistot. Některá vína určená do gastronomie lahvujeme záměrně s podílem kalů.

Jakékoliv dotazy rádi zodpovíme – jaroslav.osicka(zavináč)quick.cz